2019 redelijk jaar voor de tuinbouw

De gemiddelde resultaten voor de tuinbouwsectoren zijn in het vierde kwartaal van 2019 redelijk. Dit blijkt uit de meest recente Rabo Tuinbouwbarometer. De waarde verbeterde van 6,52 in het derde kwartaal naar 6,88 in het vierde kwartaal. De tuinbouw lijkt daarmee 2019 te kunnen bijschrijven als een redelijk jaar. Echter blijven de individuele bedrijfsverschillen groot.

Bij de snijbloemenbedrijven zijn de gemiddelde financiële prestaties onder de maat. Zo staat de prijsvorming van de gerbera en rode rozen al enige tijd onder druk. Daarnaast nemen de zorgen over de productiezekerheid vanwege het wegvallen van diverse chemische gewasbeschermingsmiddelen toe.

Potplantenbedrijven presteren in het algemeen zoals begroot. De bladplanten profiteren nog steeds van een goede vraag terwijl de crisis in de Phalaenopsis-markt helaas nog niet voorbij is. De boomkwekerijbedrijven kennen nog steeds een goede orderportefeuille en moeten met het huidige sentiment in staat zijn een buffer op te bouwen.

De voorjaarsbloeiers in de bollenteelt kenden goede producties en de voorverkoopprijzen voor bollen waren redelijk. De beschikbaarheid van tulpenbollen voor het komende broeiseizoen is goed, de prijsvorming is nog even afwachten.

De export van bloemen en planten verloopt goed: tot en met september van dit jaar is er een stijging van 3,5%. Deze stijging is veroorzaakt door enerzijds een hogere import en anderzijds door binnenlandse volume- en prijsstijgingen. Ook de binnenlandse detailhandel in groen, bloemisten en tuincentra, laat bemoedigende omzetcijfers zien.

Lees het hele bericht op FloraNews.com