Algae Innovations wint SHARE Award 2019

Algae Innovations is de winnaar van de SHARE Award 2019. Deze prijs is een blijk van erkenning voor een bedrijf dat opvalt op het gebied van duurzame innovatie en pionieren. Wethouder Marja Ruigrok (Economie en Innovatie) van de gemeente Haarlemmermeer reikte de prijs op donderdag 10 oktober  uit. De jury: 'Algae Innovations combineert innovatie op een goede manier met productie. Het bedrijf toont doorzettingsvermogen in een behoudende markt die door grote chemieconcerns wordt gedomineerd'.

Algae Innovations is de afgelopen drie jaar ondersteund door Green Innovation Cluster van Greenport Aalsmeer, en is mede mogelijk gemaakt door Kansen voor West, het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling en een bijdrage van de provincie Noord-Holland.

Algen
Algae Innovations heeft inmiddels twee algenbassins in een voormalige kwekerij in Rijsenhout. Algen kennen verschillende handige, toepassingen, als biologisch gewasbeschermingsmiddel en in cosmetica en voedingsmiddelen. Een bijkomend voordeel van algen is dat zij veel meer CO2 vastleggen dan de meeste andere planten.

Algae Innovations is onder andere met steun van Green Innovation Cluster al een aantal jaren aan het pionieren. Het bedrijf zet met name in op biologische gewasbescherming. Kwekers uit de regio testen en/of gebruiken de algen om hun gewassen beter te laten groeien. Er zijn al veel testen gedaan met gewassen als uien, tomaten, aardbeien en sierbloemen. In alle gevallen verbeteren de opbrengsten na gebruik van de algen. Nu loopt er een proef bij een bloemenkweker in de Duin- en Bollenstreek. Deze aan Haarlemmermeer grenzende regio heeft een belangrijke opgave. In het kader van de ‘Vitale teelt 2030’ wil het bedrijf binnen 10 jaar zonder bestrijdingsmiddelen werken. AIgae verkent nu of zij daar met haar natuurlijke gewasbescherming een bijdrage aan kan leveren.

SHARE Award
SHARE is het  innovatieve netwerk in gemeente Haarlemmermeer. Ieder jaar reiken de de SHARE founders uit het bedrijfsleven en de gemeente Haarlemmermeer de SHARE Award uit. Eerdere winnaars: The Waste Transformers, Rigo Verffabriek, Joost Valk Architectuur, Nijssen Recycling, de Miscanthusgroep, Shell Thiocrete en Park 20|20.