CollegeTour bij Nieuwkoop Europe en Royal Van Zanten

Studenten van het NOVA College uit Hoofddorp waren op maandag 30 mei op bezoek bij Nieuwkoop Europe, een groothandel en kwekerij voor hydrocultuur en potplanten. Hun collega-studenten van het Yuverta MBO Aalsmeer gingen op bezoek bij Royal Van Zanten, dat gespecialiseerd is in de veredeling, opkweek en handel van bloembollen en snijbloemen.

Deze bedrijfsbezoeken vonden plaats in het kader van de CollegeTour, een rondreizend evenement waar telers en hun toeleveranciers mbo-studenten per toerbeurt laten zien wat voor tuinbouwrevolutie er in de glastuinbouw gaande is en dat er nieuw talent nodig is om die revolutie samen mogelijk te maken.

De studenten hebben ongeveer een maand geleden een gastcollege op school gekregen van de bedrijven. Nu, een maand later, stond een live bezoek op het programma waar zij met eigen ogen kunnen zien wat voor nieuwe ontwikkelingen er op de bedrijven te vinden zijn én wat voor techniek er nog meer ontwikkeld moet gaan worden.

Praktijk
Monique van Weerdenburg, projectleider Onderwijs & Arbeid bij Greenport Aalsmeer, ziet dat de combinatie van gastcollege en bedrijfsbezoek goed werkt om jongeren te laten kennismaken met de glastuinbouw. “Studenten van scholen op tien kilometer afstand van Aalsmeer kennen de sierteeltsector niet. Het imago van de sector kan beter. Studenten denken toch vaak dat het zwaar en vies werken is. Door ze de praktijk te laten zien, zien we dat deze vooroordelen verdwijnen en studenten enthousiast worden. Dat is het doel van dit project: we moeten studenten laten zien waar we in de sector mee bezig zijn en dat er carrièrekansen liggen op ieder vakgebied en op ieder niveau.”

Ook meedoen?
CollegeTour vindt plaats in de regio’s Westland, Oostland, Noord-Holland Noord en Aalsmeer. Voor dit initiatief slaan Glastuinbouw Nederland, Greenport Aalsmeer en VNO-NCW Westland-Delfland de handen ineen om zo’n 400 studenten van verschillende studierichtingen kennis te laten maken met de tuinbouw. Dit initiatief komt mede tot stand door een bijdrage van Colland arbeidsmarkt.

Heeft u als bedrijf, onderwijsinstelling of student ook interesse om aan te haken bij CollegeTour? Neem voor meer informatie contact op met Monique van Weerdenburg via monique@greenportaalsmeer.nl of stuur een mail naar collegetour@glastuinbouwnederland.nl.