Greenport Aalsmeer event over hop in de kas en digitale pioniers in de sierteelt!

Hop kweken in de kas. Planten als oplossing voor problemen in de zorg. Resistente gewassen door samenwerking tussen veredelaars. Luchtzuiverende systemen van planten. Het kwam allemaal voorbij op donderdag 6 december, tijdens het 4e Greenport Aalsmeer event in Hoofddorp. De middag stond volledig in het teken van kennis en innovatie binnen de greenport.  

Na een welkomstwoord door Jaap Bond, voorzitter van de stuurgroep, werden de ruim 100 gasten geprikkeld met zes concrete projecten op het gebied van kennis en innovatie. Deze projecten zijn de afgelopen drie jaar ondersteund vanuit het Green Innovation Cluster, onderdeel van Greenport Aalsmeer.

Carel Krol, oprichter van het Hollands Hophuis, praatte de zaal bij over het (on)mogelijkheden van verbouwen van hop, zowel in de vollegrond als in de kas. Hij wil boeren en tuinders die grond hebben, begeleiden en wegwijs maken in de hopteelt. Dat is niet altijd gemakkelijk, aangezien de wetgeving soms in de weg zit.

Daarna was het woord aan het onderwijs. Gonneke Leereveld, programmamanager bij het Wellantcollege, liet zien hoe zij samen met Greenport Aalsmeer werkt aan voldoende en goed opgeleid personeel voor de sector. Zo zijn studenten aan de slag gegaan met een vraag van een ondernemer op het gebied van ketenoptimalisatie. Ze riep de ondernemers in de zaal ook op om zelf aan te geven waar zij naar op zoek zijn, zodat ze met elkaar het onderwijs van de toekomst kunnen vormgeven.

Jolanda Maas, assistent-professor klinische psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en Rutger de Graaf, projectmanager bij IVN-Natuureducatie, lieten de aanwezigen zien dat groen meer is dan alleen mooi: met groen kun je veel klachten aanpakken die voorkomen in bijvoorbeeld de langdurige zorg, zoals eenzaamheid, vitaliteit, depressiviteit, slapeloosheid etc. Dit biedt voor ondernemers in de sierteelt veel kansen!

Stefan van der Heijden is directeur Research & Veredeling bij Royal Van Zanten. Het bedrijf werkt samen met andere veredelaars samen aan het resistent maken van planten, waardoor er uiteindelijk minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Hij riep op tot meer verticale samenwerking: niet alleen tussen de veredelaars, maar ook in de keten.

Dewi Hartkamp is programmamanager bij Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN). Zij liet de zaal kennismaken met een aantal innovatieve luchtzuiverende plantsystemen die zijn ontwikkeld met steun van Green Innovation Cluster: de iGreen rugzak (rugzak met draagbaar groen tegen luchtvervuiling) en de Humicare (een groen systeem voor een beter binnenklimaat). Daarnaast werkt  SIGN via de campagne Natuurlijk Werkt er ook aan om bedrijven er bewust van te maken dat planten een positief gezondheidseffect hebben op de werkvloer.

Michiel Kuipers is oprichter van Floral Innovations, een digitale pionier in de sierteelt. Het bedrijf maakt digitale oplossingen voor de sierteelt met een optimale gebruikerservaring, zoals websites, applicaties en mobiele oplossingen. Zo ontwikkelde het bedrijf een plant-pot-configurator voor Bakker.com, een grote online plantenverkoper. Met deze configurator kunnen klanten tot in detail visualiseren hoe de gewenste aankoop straks in hun eigen huis zal staan.

De middag werd afgesloten door Jeroen Nobel, bestuurder van Greenport Aalsmeer.