Koeleman Potplanten start met uniek circulair plan voor de tuinbouw van de toekomst

Ronald Koeleman heeft samen met zijn broer Marcel een modern geautomatiseerd en gerobotiseerd bedrijf van 3 ha, verdeeld over twee locaties in Ter Aar. De jaarlijkse productie is 2 miljoen phalaenopsisplanten in drie potmaten, tien verschillende vormen en in eigen modellen en kleuren keramiek. 

Voor Koeleman is duurzaamheid een belangrijk thema. Hij introduceerde al eerder de circulaire orchidee: altijd een mooie bloeiende plant bij de klant en als hij uitgebloeid is, neemt de teler hem terug en trekt hem opnieuw in bloei. Dat zorgt voor een enorme besparing aan fossiele brandstof.

De phalaenopsiskweker wil ook zijn bedrijf klaarstomen voor de toekomst. Er ligt een principeverzoek bij de gemeente Nieuwkoop voor het realiseren van een bedrijf van twee verdiepingen. De benedenverdieping wil hij gaan verhuren aan TN Plastics, een plastic spuit-giet fabrikant die veel werkt met gerecycled materiaal. De kwekerij komt op de tweede verdieping. 'Het plan is om de restwarmte van de spuit-giet machines in de kwekerij te gaan gebruiken. Het gaat om  circa 700.000 m3 aardgasequivalent per jaar. Ook gaan we mensen uitwisselen. We creëren vijftig full-time banen. Zij hebben een piektijd tussen 7.00 en 10.00 als ze de nachtproductie inpakken. Na 10.00 uur kunnen de mensen bij ons aan de slag', vertelt de teler.

Koeleman Potplanten wordt voor zover hij weet het eerste bedrijf in Europa dat op deze schaal onder één dak twee elkaar aanvullende bedrijfsactiviteiten met elkaar combineert. Voor de realisatie van het plan krijgt de teler ondersteuning vanuit Greenport Aalsmeer. 'Deze ondersteuning is voor ons erg waardevol, omdat het de ideeën die we hebben echt concreet maakt en verder uit werkt in een businesscase.'