Nieuwbouw voor HilverdaFlorist in De Kwakel: “We willen niet de grootste worden, wel de beste”

HilverdaFlorist neemt eind februari een nieuwe kas in gebruik aan de Dwarsweg in De Kwakel. Deze duurzame hightech kas is een uitbreiding van de bestaande locatie en is volledig via het principe van Het Nieuwe Telen ingericht. Hiermee is het bedrijf klaar voor de toekomst!

HilverdaFlorist is in 2020 ontstaan uit een fusie van HilverdaKooij en Florist Holland. Volgens Arthur Koekkoek, directeur Productie / R&D, wilden ze met deze fusie het bedrijf voorbereiden op de toekomst. “Er zijn grote investeringen nodig als het gaat om schaalvergroting, duurzaamheid, R&D en automatisering. Door het samenvoegen van deze twee bedrijven is er veel meer mogelijk, zijn de budgetten groter en kunnen we goed-gekwalificeerde mensen aantrekken.”

Het bedrijf is leverancier van hoogwaardig uitgangsmateriaal geschikt voor elke klimaatzone. Ze richten zich op de veredeling, vermeerdering en ontwikkeling van een uitgebreid assortiment aan snijbloemen, pot- en tuinplanten: van Anjers, Alstroemeria (eenjarig & meerjarig), en Gerbera (voor in de tuin, patio en pot), Echinacea, Limonium, Scabiosa, Salvia tot aan  Gypsophilia en Helleborus.

Een locatie
Het fusiebedrijf wilde zijn bedrijfsactiviteiten uitvoeren vanuit één locatie. “We hebben het nieuwe bedrijf gevestigd op de bestaande locatie van Florist Holland in De Kwakel, maar hadden meer ruimte nodig omdat we twee bedrijven hebben samengevoegd. Dus toen we het perceel van de buurman konden kopen, hebben we dit meteen gedaan.”

De bestaande kassen beslaan 5,2 ha. Op de nieuw aangekochte grond verrijst een kas van 2,2 ha voor de jonge plantenproductie en is en 0,7 hectare beschikbaar voor de schuurkas. Het bedrijf heeft ook nog plannen voor de bouw van een nieuw R&D-laboratorium en een meerlagen-teeltsysteem.

Duurzaam
Eind februari wordt de nieuwe kas opgeleverd waarin flink geïnvesteerd is in automatisering en innovatieve teelt- technieken en logistieke systemen. Nico Reijm is vanuit HilverdaFlorist nauw betrokken bij de nieuwbouw. “Innovatie is een belangrijke pijler in dit nieuwbouwproject. We doen op het gebied van energie het maximale en werken volgens het principe van Het Nieuwe Telen. Dat betekent energiezuinig telen en tegelijk een optimale productie halen.”

Het bedrijf heeft de capaciteit voor het opwekken van elektriciteit in eigen beheer uitgebreid, maakt gebruik van duurzamere CO2 en energiezuinige ledverlichting in de kassen. De kassen hebben een bedekking van hoog diffuus glas en voor de schermen is gekozen voor het PARperfect-systeem. Nico: “Deze schermen zorgen voor een egale lichtverdeling en een constant PAR-lichtniveau in de kas, onafhankelijk van het seizoen of het moment van de dag. Hierdoor zijn de omstandigheden in de hele kas gelijkmatiger en wordt de groei van gewassen gestimuleerd.”

Er is ook veel aandacht voor automatisering en robotisering om de productiecapaciteit en de efficiëntie van werken te verhogen. Arthur: “We werken met een nieuw ERP-Systeem (Enterprise Resource Planning) waarmee we alle bedrijfsprocessen in één systeem registreren: van inkoop, verkoop en voorraadbeheer tot aan boekhouding en productie. Hiermee vatten we eigenlijk het totale productieproces samen, krijgen we veel inzicht in de processen en kunnen we veel sneller schakelen.”

Advies
Greenport Aalsmeer heeft HilverdaFlorist voorzien van advies en begeleiding. “We waren zelf al behoorlijk goed onderweg, maar het is altijd prettig als je gebruik kunt maken van de kennis en kunde die bij de greenport zit. We hebben nog meer spannende plannen en daarvoor klop ik zeker even bij de greenport aan.”

Vertrouwen
Arthur ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “We richten ons als bedrijf op groei en verdere ontwikkeling. Deze nieuwbouw ligt in lijn met onze ambities om hét toonaangevende veredelings- en vermeerderingsbedrijf te zijn met de meest innovatieve producten in de geselecteerde gewasgroepen. We willen niet de grootste worden, maar wel de beste.”