Vakcollege Thamen maakt kennis met Nederland Bloemenland

Vakcollege Thamen uit Uithoorn organiseert ieder jaar een projectweek. Dit jaar was het thema ‘Nederland Bloemenland’ en bezochten de leerlingen een groot aantal tuinbouwbedrijven in de regio. Met op het programma een rondleiding en concrete opdracht!

Zo ging een groep leerlingen op bezoek bij indoor bloemen experience FloriWorld in Aalsmeer, waar ze zelf creatief aan de slag gingen met bloemen en planten. Bij hortensiakwekerij Van Klaveren Plant draaide de opdracht om biodiversiteit en bij bloemenveiling Royal FloraHolland kregen de leerlingen een rondleiding door de veiling en zagen zij met eigen ogen hoe de logistiek en transport van verse producten is georganiseerd.

Ze waren volgens Tuyen Lien, HR Consultant Engagement bij FloraHolland, zichtbaar verbaasd over hoe groot de bloemenveiling is en wat voor logistieke processen er zowel binnen als buiten de veiling plaatsvinden. “Als ze nu in de winkel of op de markt een bosje bloemen zien staan, zijn ze zich ervan bewust wat er allemaal achter de schermen moet gebeuren om die bloemen daar te krijgen.”

Mooiste ochtendbaan
Tuyen was zelf verbaasd over hoe weinig leerlingen, die allemaal uit de buurt van Aalsmeer komen, de veiling kennen. “Van de veertig leerlingen die we hier op bezoek hadden, waren er maar drie die ons kenden. En dat kwam dan vooral omdat hun vader of opa op de veiling had gewerkt. We zijn een grote werkgever in de regio en dat moeten we ook echt veel meer laten zien, aangezien we deze jonge mensen keihard nodig hebben, nu en in de toekomst. Dat kan door dit soort initiatieven, waarbij de jongeren op bezoek komen en zelf kunnen ervaren wat hier allemaal gebeurt. Tuurlijk, het is vroeg opstaan, maar je vindt hier de mooiste ochtendbaan van Nederland. ”

Eindpresentatie
Aan het einde van de week presenteerden de leerlingen hun ervaringen op school, aan hun ouders, docenten en andere belangstellenden. Zowel de school als de leerlingen waren volgens Monique van Weerdenburg, projectleider Onderwijs & Arbeid bij Greenport Aalsmeer, enthousiast over hun eerste kennismaking met de sierteeltsector. “Er zijn bij die eindpresentatie zelfs een paar leerlingen naar me toegekomen om te vertellen dat ze van plan zijn om volgend jaar, als ze zestien zijn, bij FloraHolland aan de slag willen gaan. Hoe leuk is dat?”

Greenport Aalsmeer heeft in aanloop naar deze projectweek de bedrijven in de regio actief benaderd om te vragen of zij aan dit initiatief wilden meedoen. Dat heeft geresulteerd in een goed gevulde projectweek vol bedrijfsbezoeken voor de leerlingen van Vakcollege Thamen.