Van trosrozenkas naar moderne kwekerij voor waterplanten

Bosman Van Zaal is onlangs gestart met de ombouw van een trosrozenkas naar een moderne kwekerij voor waterplanten. “Het hele proces wordt goed begeleid door Bosman Van Zaal. Voor ons was het erg fijn dat ze mee zijn geweest tijdens het bekijken van bedrijven voordat we tot koop zijn overgegaan”, aldus Brian Van Senten, directeur bij Van Senten Waterplantenkwekerij. Volgens planning gaan de eerste planten in mei de kas in.

Van Senten is in 1965 opgericht door Johan van Senten en staat nu onder leiding van zijn zoons Jan en Daan van Senten en kleinzonen Brian en Martijn van Senten. Momenteel heeft het bedrijf een vestiging in Vinkeveen en in Aalsmeer. Door de groei van het bedrijf en de stijgende woningbouw in de regio, moest er worden gezocht naar een nieuwe locatie. Bosman Van Zaal heeft het project begeleid en heeft geadviseerd waar de wensen het best gerealiseerd konden worden.

Samenwerking
“De samenwerking met Bosman Van Zaal bevalt zeer goed. Wij hebben al onze huidige kassen en systemen ook door Bosman Van Zaal laten uitvoeren en er wordt altijd fijn met je mee gedacht. Het hele proces wordt goed begeleid. Voor ons was het ook erg fijn dat ze mee zijn geweest tijdens het bekijken van bedrijven voordat we tot koop zijn overgegaan”, vertelt directeur Brian Van Senten.

Aanpassingen
Er is gekozen voor de locatie aan de Hoofdweg in Kudelstaart, omdat dit precies tussen de locaties Vinkeveen en Aalsmeer in ligt. Bovendien had de trosrozenkas al het juiste oppervlakte en de juiste hoogte en kon het dus met relatief weinig sloopwerk geschikt gemaakt worden. Er zijn verschillende constructieve aanpassingen doorgevoerd, zoals het plaatsen van nieuwe glasgevels en doorgangen. Ook zijn er nieuwe betonpaden aangelegd.

Teeltgericht
Doordat Van Senten een assortiment heeft van 250 verschillende planten wordt de kas in Kudelstaart ingericht voor een specifiek gedeelte van het assortiment. Dit betreft voornamelijk de langzaam groeiende planten (1-jarige teelt). Er is gekozen om de langzaam groeiende soorten naar Kudelstaart te verplaatsen, omdat dit minder arbeidsintensief is. Er is gekozen om voor de hele 6.000 m2 roltafels te gebruiken in plaats van staande tafels, zoals op de huidige locaties. Zo wordt de arbeidsintensiviteit verder verlaagd.

Van Senten heeft altijd een verwarming in de tafels liggen om het water op te warmen en zo een ideaal microklimaat bij de plant te creëren. Op de huidige locaties in Vinkeveen en Aalsmeer liggen deze slangen in de tafel. Voor Kudelstaart is er gekozen om deze in een tempex bodem te verwerken en daarbovenop het zeil met water aan te leggen. Daarnaast is de kas voorzien van een nieuw kasverwarmingssysteem, bestaande uit een boven- en een onderverwarming, geschikt voor de verschillende afdelingen.

Plantproductiesystemen
Bosman Van Zaal uit Nederland realiseert plantproductiesystemen voor de voedsel- en sierteeltsector, de farmaceutische industrie en voor agrotechnologische bedrijven (AgTech). Zij brengen de productie van planten op een hoger niveau en spelen hierbij in op de toenemende wereldwijde vraag naar slimme en duurzame oplossingen. Voor meer informatie, ga naar www.bosmanvanzaal.com.